Thee

SOORTEN
De lekker smakende, heerlijke geurende & mooi ogende thee kopen wij voor U in bij onze leverancier TreasureTea. Om alvast in de sfeer van het theedrinken te komen is het al een beleving om bij ons in de winkel een thee te komen kiezen aan de hand van de sprekende uitstraling van de glazen opslagpotten en de geur uit de bijbehorende geurpotjes.

BEREIDING
Naar het maken van een keuze is de volgende stap, het op de juiste manier zetten van de thee. Elke soort thee heeft een eigen bereidingswijze wat betreft water temperatuur, dosering of trektijd.
Om u hierbij in de juiste richting te wijzen, geven wij U graag hierbij de volgende adviezen:

WATER
Thee wordt altijd gezet met vers koud water dat aan de kook gebracht wordt. Afhankelijk van de theesoort kan het water vervolgens (deels) afgekoeld worden. Het leidingwater in Nederland kan – in tegenstelling tot vele andere landen – direct uit de kraan gedronken worden. Om het water nog zuiverder te maken is het mogelijk om het eerst door een filter te halen zodat het kalkgehalte en in het water aanwezige metalen zoals lood en koper worden gereduceerd. Dit komt tevens ten goede aan de pure smaak van de thee.

ZWARTE THEE
In de tijd dat het water aan de kook raakt spoelt u uw theepot of –kopje met warm water even om. Vervolgens schenkt u het kokende water in de pot of het kopje. Voor zwarte thee geldt dat ongeveer 2 gram thee voldoende is voor een kopje. Gebruik hiervoor een thee-ei, filter(zakje) of theeklem. Zwarte thee wordt optimaal gezet met water dat net van de kook af is. Over het algemeen trekt u de thee tussen 3 en 5 minuten (afhankelijk van de sterkte die u wenst). Verwijder hierna het thee-ei, filter(zakje) of de theeklem.

WITTE THEE
Witte thee wordt met een lagere temperatuur gezet dan zwarte thee. Nadat het water gekookt heeft laat u het in 10 tot 12 minuten afkoelen tot ongeveer 80°C. U spoelt uw theepot of kopje om met warm water (per kopje gebruikt u ongeveer 2 gram thee). Witte thee heeft ongeveer 5 tot 6 minuten trektijd nodig om goed op smaak te komen.

OOLONG THEE
Milky Oolong thee is een licht gefermenteerde thee uit de Chinese regio Fujian.
Oolong thee bevindt zich tussen groene & zwarte thee in, waarbij een licht gefermenteerde thee dichter bij groen blijft.
Naar de fermentatie wordt de Oolong gerold tot fraaie jadegroene bolletjes.
Als de blaadjes zich tijdens het zetten weer ontvouwen, verspreidt zich een romige geur.
De thee heeft een milde romige smaak, deze melkachtige smaak wordt verkregen door de karakteristieke behandeling met melkwaterdamp.
De natuurlijke zoetheid en de melk geur maken de Milky Oolong thee tot een bijzondere theesoort!

Milky oolong is goed voor uw gezondheid.:
– Het lichaamsvet verminderd
– Om op gewicht te blijven en niet aan te komen.
– Een mooiere huid. Mensen die oolong thee drinken hebben een gladdere huid.
– De vrije radicalen in het menselijk lichaam doet verminderen, ook dat is dus een gezondheidsvoordeel.
– Voorkomt tandbederf en zorgt voor sterkere tanden.

Als je Milky Oolong thee wilt gaan zetten spoel dan allereerst de theekop of theepot om met heet water. Voeg zo’n 2 gram theeblaadjes toe per 225 milliliter water. 2-3 gram theeblaadjes staat gelijk aan zo’n 1 tot 2 theelepels met theeblaadjes. Gebruik heet water, maar niet kokend water. De ideale temperatuur is 80 tot 90 ºC. Laat de thee minimaal 1 en maximaal 4 minuten trekken, afhankelijk van je smaakvoorkeur. De thee kan minimaal 4 keer geschonken worden, daarna verliest deze haar kracht.

GROENE THEE
Groene thee wordt met een nog lagere temperatuur gezet. Nadat het water gekookt heeft laat u het in 12 tot 15 minuten afkoelen tot ongeveer 75°C. Dit voorkomt dat de thee een bittere afdronk krijgt, de lekkere smaak blijft hiermee behouden. U spoelt uw theepot of kopje om met warm water (per kopje gebruikt u ongeveer 2 gram thee). Groene thee wordt het best gedronken na een trektijd van ongeveer 3 tot 4 minuten.

ROOIBOS EN OVERIGE KRUIDENSOORTEN
Rooibos heeft een erg fijne structuur. Evenals de overige kruidensoorten wordt rooibos op dezelfde wijze bereid als zwarte thee. U spoelt uw theepot of kopje om met warm water (per kopje gebruikt u ongeveer 2 gram rooibos/kruiden). Het water kan direct van de kook op de thee gegoten worden. De smaak van rooibos komt het best tot z’n recht bij een trektijd van ongeveer 3 tot 4 minuten. De overige kruiden hebben een langere bereidingstijd nodig. De smaak wordt het lekkerst indien deze minimaal vijf tot zes minuten heeft getrokken. Echter, hoe langer de trektijd, des te intenser wordt de smaak.